Venyttelystä vielä
Palaan uudelleen lempiaiheeseeni ’venyttely’. Olen näissä blogijutuissa kirjoittanut tai sivunnut tätä aihetta muutamaan kertaan. Seuraan aina silloin tällöin lehdistä ja netistä, mitä venyttelystä kirjoitetaan. Välillä on kirjoituksia puolesta ja välillä vastaan ja perustelut ovat tietysti kunkin kirjoittajan näkökulmasta tuotettuja.
Mitä venyttelyllä oikein tarkoitetaan?
Koska aihe on hieman epäselvä, aloin itsekin miettiä asiaa. Olen ehkä intuitiivisesti ajatellut venyttelyä liian yksipuolisesti ja nyt on hieman tarvetta tarkentaa ajatusta venyttelystä vielä itsellenikin. Ensinnäkin venyttelystä puhutaan, kun tarkoitetaan lihasten palauttamista tai ennen suoritusta tapahtuvaa lihasten kevyttä toimintaa ilman vastusta. Jotkut ovat sitä mieltä, että ennen suoritusta pitää lämmitellä lihaksia tekemällä jotain liikkeitä, jotka simuloivat varsinaista suoritusta.
Esimerkiksi juoksija tekee kevyitä juoksuaskeleita ja valmistaa jalkojen lihaksia suoritusta varten. Siinä on selkeästi järkeä saada lihakset ”virittymään” ja ennakoimaan tulevaa suoritusta. Ihan kylmiltään, jos lähtee tekemään urheilusuoritusta, voi suoritus olla huonompi kuin pienen lämmittelyn jälkeen. Lihaksiin voi myös tulla vaurioita, jos tekee äärimmäisen kovan suorituksen ilman mitään valmistelua.
Miten venytellään?
Mitä sitten ymmärrän itse venyttelyllä? Ajattelen sitä niin, että ennen suoritusta on hyvä jollain tavalla hieman aktivoida (lämmitellä) lihaksia. Etenkin salilla tapahtuvan lihasten treenauksen jälkeen minulla on tapana tehdä lyhyt sarja erilaisia liikkeitä, joilla tavoittelen kehon liikkuvuuden ylläpitämistä eli ylläpidän kropan notkeutta. Tämä tapahtuu siten, että käyn läpi käsien, jalkojen ja keskivartalon liikeradat kevyesti ja hitaalla rauhallisella tempolla. Samalla, kun teen liikkuvuusharjoituksia, voin rentouttaa ajatukset ja kehon lihakset.
Esimerkiksi, jos ajattelee vaikka asentoa, jossa istutaan lattialla haara-asennossa ja yritetään taivuttaa yläkroppaa niin eteen tai eteen ja sivulle kuin mahdollista (liikkuvuus), tulee venytettyä lonkan ja reiden lihaksia samalla, kun selkä- ja vatsalihakset tulevat taivuteltua keskivartalon eri asennoissa niin, että lihakset vuoroin venyvät ja vuoroin taas supistuvat.
Yhteenvetona voisi sanoa, että venyttely palauttaa lihasten lepopituuden.