Uusi normaali

Tämän hetken Korona-epidemia näyttää luovan ns. uuden normaalin, jossa kontaktien välttely ja pelko tartunnan saamisesta hankaloittaa ja jäykistää ihmisten välistä kanssakäymistä normaaleissa sosiaalisissa tilanteissa.

Miten tapahtuu paluu takaisin sellaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen, jossa voimme toimia arjessa ilman pelkoa? Pelko estää käymästä kampaajalla, parturissa, hieronnassa, kahvilla, elokuvissa, tapahtumissa, joukkueliikunnassa jne. Miten toimii jatkossa yhteiskunta, jos kukaan meistä ei uskalla koskea mihinkään, edes siihen palveluntuottajan ovenripaan?

Meidän pitää päästää irti pelosta, mutta samalla pitää mielessä, että maailma on täynnä viruksia ja bakteereja, jotka voivat aiheuttavat ihmisille sairauksia. Hyvä käsihygienia ja tyypillinen suomalainen leveähkö sosiaalinen tila ovat hyviä keinoja välttää tartuntoja. Emme kuitenkaan voi loputtomasti välttää sosiaalisia kontakteja, joten miksi emme alkaisi avautumaan varovasti ja elämään mahdollisimman normaalia elämää.

Jos haluamme saada toimivan yhteiskunnan takaisin, meidän pitää päästää irti pelosta ja alkaa taas käyttää palveluita, joilla tätä yhteiskuntaa pidetään yllä. Yhteiskunta ja sen palvelut ovat yhtä tyhjän kanssa, jos emme uskalla käyttää niitä.