Palautuminen on termi, jota käytetään monessakin yhteydessä. Minäkin olen kirjoittanut aiemmissa artikkeleissa palautumisesta ja nimenomaan lihaksiin liittyvästä palautumisesta. Nyt, kun Koronatilanne alkaa taas näyttää paremmalta ja tartuntoja ei ole enää niin isoja määriä kuin aiemmin, ollaan yleisen käsityksen mukaan ”palautumassa takaisin normaaliin”. Oikeasti koko ajan mennään eteenpäin ja tullaan uuteen tilanteeseen, joka voi kyllä näyttää siltä, minkälaiselta elämä näytti ennen Koronaa.
Miten tuo edellä oleva sitten liittyy hierontaan tai lihastenhuoltoon? Jotain jatkuvuutta on oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä, vaikka aika ajoin tarvitsemme vähän ulkopuolista avittamista näiden tarttuvien tautien välttämisessä ja rokotehan pistetään lihakseen, tarkemmin sanottuna Deltalihakseen. Pari päivää tuo olkapäätä sivusuunnan nostamisessa tärkeä lihas voi olla vähän arka, mutta lihas ei siitä rokotteesta ole muuten moksiskaan.
Palautuminen on juuri lihasten kohdalla hyvin tuttu termi, jolla kuvataan lihaksen kykyä toipua siihen kohdistuvasta rasituksesta, olkoon se sitten lihaksen voiman käyttö tai lihakseen kohdistuva ulkoinen voima, joka aiheuttaa jonkinlaista vauriota lihakseen. Elimistöllä on hämmästyttävä kyky korjata siihen syntyneitä vauriota, toki tietysti vain tiettyyn pisteeseen asti.
Palautuminen tuo ensimmäiseksi mieleen paluun takaisin johonkin ja taas tänäkin keväänä jouduin pitämään taukoa sekä jääkiekosta että kuntosaliharjoittelusta. Kun sitten palauduin taas näihin harrastuksiin takaisin, huomasin toisaalta, että lyhyt tauko voi olla kuin kaksiteräinen miekka, toisaalta se tuntuu hyvältä, mutta toisaalta se saattaa laiskistaa ja rikkoa totutun rutiinin.
Tärkeää on siis, että vaikka pitäisi taukoa harrastuksistaan, niihin pitää palata ja pyrkiä saamaan taas harjoitteluun säännöllinen rytmi. Palautuminen takaisin säännölliseen hierontaan on myös tärkeää, koska hieronta on oleellinen osa kehon huoltoa. Tämä etenkin, jos harrastaa sellaista liikuntaa, jossa kehoa rasitetaan lähelle maksimisuoritusta tai toistoja tehdään niin paljon, että lihaksen palautuminen ei enää tapahtu luonnostaan.
Koronan vaikutus
Toinen kokonaan erillinen tilanne on se, että tämän Koronan seurauksena useat meistä ovat joutuneet totuttelemaan työskentelyyn etänä, jolloin työmatkojen normaali ja luonnollinen liikkuminen on jäänyt kokonaan pois. Itselläni kesät ovat pyöräilyyn mahdollistavaa aikaa ja aiemmin, kun työpaikka on sijainnut kodista erillään, ovat työmatkat hoituneet polkupyörällä. Toki hierojan työni on edelleen omassa toimipisteessään ja kuljen sinne pyörällä.
Siitä huolimatta teen tällä hetkellä asioita, jotka pohjautuvat paikallaan istumiseen. Tuolista ylösnoustessa huomaa nopeasti, että takareidet ja pakarat ovat ne isoimmista lihaksista ensimmäiset, jotka ovat jumissa. Venyttely ja säännöllinen nousu tuolista ylös seisomaan auttavat ja niitä tulisikin etätyössä muistaa tehdä. Esimerkiksi Hieroja Sami Pitkänen kirjoittaa blogissaan Facebookissa siitä, miten istumatyössä pitäisi keskittyä lantion alueen lihasten kunnosta huolehtimiseen perinteisen selän lihasten hoitamisen lisäksi.
(https://www.olkapaakuntoon.fi/) (https://facebook.com/hierojasamipitkanen)
Tällä hetkellä on sosiaalisessa mediassakin alettu puhua enemmän lantionpohjan lihasten tärkeydestä sekä naisilla että miehillä. Ensimmäinen asia on tietysti se, että löytää itseltään ko. lihakset. Aaro Huttusen lihaskartasta (https://aarohuttunen.com/lantion-lihakset/) voi katsella, mitä lihaksista on kyse. Nopea ja yksinkertainen ohje omien lantionpohjan lihasten löytämiseen on yrittää virtsatessa keskeyttää virtsan tulo hetkellisesti. Silloin henkilö käyttää väistämättä lantionpohjan lihaksiaan.
Palautuminen liittyy siis ajatuksellisesti siihen, että lihasten rasituksen jälkeen annetaan kyseisille lihaksille aikaa ”toipua” rasituksesta. Mielestäni palautuminen sisältää myös sen merkityksen, että lihasten, joiden toiminta on jäänyt vähäiseksi ja siksi ne ovat ”veltostuneet”, toiminta voidaan palauttaa takaisin, kunhan niille tehdään oikeanlainen harjoitusohjelma.