Oletko kuullut puhuttavan lihastasapainosta? Meillä kaikille on kehossamme lihaksia yli 600 kappaletta. Osa lihaksista on isoja ja joukkoon mahtuu myös aivan pieniä lihaksia. Lihakset muodostavat kehossa lihasryhmiä, joiden tehtävänä on toteuttaa kehon liikunta- ja tukielimistön avulla tehtäviä liikkeitä tai tukea kehoa ja sen luista tukirankaa sen eri asennoissa.
Lihakset toimivat yleensä vastapareina, toisinsanoen lähes mille tahansa lihakselle voidaan löytää toinen lihas, joka tekee samaa työtä, mutta vastakkaiseen suuntaan. Sitä sanotaan vaikuttaja-vastavaikuttajapariksi. Ehkä selkein esimerkki on olkavarren kaksi tunnetuinta lihasta, nimittäin olkavarren koukistajalihas ja sen vastavaikuttaja olkavarren ojentajalihas. Nyt puhutaan siis haukkarista eli hauiksesta ja sen vastaparista, olkavarren takaosassa olevasta ojentajasta. Hauis koukistaa sekä kyynärvartta että olkavartta. Se on sen tehtävä. Ojentajalihas taas puolestaan ojentaa kynärvartta sekä olkavartta.
Lihastasapainolla tarkoitetaan sitä, että lihas ja sen vastavaikuttaja ovat keskenään yhtä vahvoja, joten ne pystyvät työskentelemään parina vaikuttaen vastakkaisiin suuntiin. Toinen koukistuu ja samalla toinen ojentuu. Ei siis auta, jos harjoittaa vain hauislihasta ja saa sen kasvamaan isoksi, pitää myös harjoittaa ojentajaa yhtä paljon. Jos toinen lihaspareista on huomattavasti vahvempi kuin toinen, se vahvempi vetää kehon sitä osaa väärään asentoon ja aiheuttaa epätasapainoa.
Selkä ja vatsalihakset ovat toistensa vastapareja pitäen kehon keskiosaa pystyasennossa. Heikot vatsalihakset voivat aiheuttaa selkäongelmia tai heikot selkälihakset ongelmia kehon etupuolella ryhtiongelmina. Jos sinulla on ongelmia selän kanssa, se voi johtua lihasepätasapainosta. Koulutettu hieroja osaa arvioida tilanteen ja antaa ohjeita, joilla lihaksiston tasapainoa voidaan parantaa. Toki pitää muistaa aina, että jos mitä tahansa terveydellisiä ongelmia ilmenee yhtäkkisesti, on syytä käydä lääkärissä.
Aaro Huttusella on hyvät lihaksistosta kertovat sivut.