Liikkuvaksi logo

Mitä hieronta tekee lihakselle?

…ja millä tavalla hieronta auttaa?

 

Hieronnassa käytetään erilaisia otteita ja eri tekniikoita hierottavan lihaksia käsiteltäessä. Taustaksi hieman anatomiaa ja fysiologiaa:

– ihmisen kehossa on jopa yli 600 lihasta, osa on tahdonalaisia luurankolihaksia ja näiden lisäksi on myös sileitä lihaksia, jotka ovat henkilön tahdosta riippumattomia sekä vielä yhtenä erillisenä sydänlihas

– luurankolihakset toimivat mm. kehon luisen tukirangan tukena ja liikuttajana sekä hengityksen apuna

– lihakset tekevät kaiken aikaa työtä, jota kutsutaan hienommin metaboliaksi

– lihastyö tarvitsee energiaa ja se tuottaa kuona-aineita, jotka poistuvat nestekierron mukana

(katso myös Aaro Huttusen lihaskartta)

 

Hieronta kohdistuu tahdonalaisiin luurankolihaksiin ja hieronnalla pyritään palauttamaan lihaksen perustila, vapauttamaan lihasjännityksiä sekä nopeuttamaan lihakseen syntyneiden kuona-aineiden poistumista kehosta. Kansankielellä sanottuna: kun lihas on jumissa, siihen on jäänyt jännitystila, joka ei laukea itsestään. Jännitystilaan liittyy myös lihakseen jääneet kuona-aineet, jotka eivät ole poistuneet lihassyistä. Tämä tuntuu kipeytyneenä  ”paikkana”. Paikka voi olla niskassa, selässä, jalassa, kädessä tai vaikka kaikissa näissä riippuen siitä, mikä on aiheuttanut lihasten jumiutumisen.

Hieronta rentouttaa lihasta, mutta miksi se tekee niin? Lihaksia hierotaan ihon läpi ja vaikutus ihon alla oleviin lihaksiin syntyy siitä, että hieronnalla aiheutetaan lihaksiin kohdistuvaa painetta, jolloin hierottava lihas venyy ja supistuu hierontaotteiden avulla. Lihas reagoi tuohon rytmikkääseen venytys-supistusliikkeeseen mm. niin, että lihaksessa oleva neste ja sen avulla mahdolliset kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Lihas ei tee hieronnassa aktiivista työtä, vaan sitä liikutellaan ulkopuolta. Näin lihakseen ei hieronnassa synny mitään aineenvaihduntatuotteita, mutta lihaksissa oleva neste saadaan liikkeelle ja näin lihassolut, lihassyyt ja lihassyykimput vapautuvat lihakseen jääneistä kuona-aineista ja lihakseen syntynyt jännite laukeaa.

Kun lihakset on saatu rentoutumaan, sen huomaa väittömästi olotilassaan. Hieronnan johdosta verenpaine voi hieman laskea ja nousu pystyasentoon saattaa joillakin aiheuttaa huimauksen tunnetta. Hieronnan jälkeen voi olla myös janon tunnetta tai tarvetta käydä WC:ssä.