Lisääkö etätyö lihasjumeja

Lisääkö etätyö lihasjumeja? Koronan vuoksi suuri osa ainakin asiantuntijatyöntekijöistä on joutunut tai päässyt kokeilemaan etätyön tekemistä kotitoimistolla. Sen lisäksi, että etätyö muuttaa useimmilla oman työn luonnetta ja työn tekeminen irtaantuu perinteisestä tiimityöstä, se myös muuttaa työympäristöä ja työergonomiaa.

Harvalla meistä on kotonaan samalla tavalla mietittynä työergonomiaa, mitä se on yrityksen toimitiloissa. Syy tähän on tietysti selkeä, yritysten työnantajavelvollisuuksiin sisältyy työergonomian selvittely ja hyvien työolosuhteiden takaaminen työntekijöilleen. Tätä täysin samaa velvollisuutta ei uloteta kotitoimistoihin tai sitä sovelletaan rajoitetusti. Toki työnantaja saa kaikin mahdollisin tavoin pyrkiä ehkäisemään työperäisiä terveysongelmia myös työntekijöiden kotona, mutta yksiselitteistä toimintamallia tähän ei ole.

Suurta etätyökokeilua on kestänyt nyt yli puoli vuotta ja se tulee todennäköisesti kestämään vielä ainakin toiset puoli vuotta, ellei jopa pidempään. On myös esitetty arvioita, että tästä kokeilusta tulee enemmän tai vähemmän pysyvä työskentelymuoto useille aloille.

Työolosuhteet syynä

Koulutettuna hierojana minua kiinnostaa seurata, aiheutuuko tästä etätyöskentelystä aiempaa selkeästi enemmän niska- ja hartiaseudun lihasten ongelmia, kun tiedossa on, että työasennot ja -olosuhteet kotona ovat ergonomian osalta selkeästi huonommat kuin työpaikalla. Osaavatko kaikki etätyöskentelijät pitää riittävästi kaffepausseja ja muita minitaukoja sekä liikkua päivän aikana niin, ettei työskentely ole vahingollista terveydelle? Pelkästään jo aamuin illoin normaalisti tehtävä työmatka on osa päivittäistä liikuntaa ja sen poisjääminen merkitsee yllättävän paljon.

Kirjoitin jo toukokuussa tästä samasta aiheesta ja totesin, että niskan ja hartioiden lihasten jumitilanne voi johtua monesta syystä, joista yksi hyvin yleinen on pään ”kenottaminen” liian pitkään esim. kännykkää tai tablettia selatessa. Toisinsanoen liian pitkä kumara asento eteenpäin aiheuttaa varmasti ongelmia niskalle ja hartioille. Pää painaa keskimäärin noin 5 kiloa ja, jos se on jatkuvasti eteen ja alaspäin suuntautuneena, se aiheuttaa suurta rasitusta niskan alueen lihaksille ja nivelille. Niskassa on paljon pieniä ja vähän isompiakin lihaksia, joiden tehtävä on tukea kaularankaa, mutta evoluutio on suunnitellut pään pitämistä suoraan hartioiden yläpuolella, ei niiden edessä alaspäin käännettynä. Tarkista siis, millainen on ryhtisi!

Hieronta auttaa

Kun lihasjumit ovat jo päässeet syntymään ja niska-hartiaseutu on jäykkä ja arka, paras tapa tilanteen korjaamiseksi on käydä hierojalla. Koulutettu hieroja tuntee niskan, hartioiden ja kaulan alueen lihaksiston ja osaa rentouttaa lihaksia eli hieroa jumit pois. Lisäksi siinä samalla saa hyviä neuvoja, miten voi välttää lihasjumeja tai tehdä sopivia rentouttavia liikkeitä. Ongelmien ehkäiseminen on tietysti se ensisijainen keino välttää lihaksiston ongelmia, mutta aina sitä ei osaa tai pysty välttämään.

Kehosi arvostaa sen hyvää huoltamista ja käynti hierojalla on keskeinen osa oman kehon terveenä pitämistä.