Lihasjumien poistaminen

Lihasjumien poistaminen ja ehkäisy on asia, jonka tiimoilta olen katsellut tämän syksyn mainoksia. Markkinoilla on useita erilaista omien lihasten hierontaan tarkoitettua laitteita, joiden mainostekstit lupaavat eroonpääsyä lihaskivuista. Tarjolla on lihashuoltovasaraa, hierovaa istuinta, hierovaa nistatyynyä, säärille oma hierontavekotin, selälle hierontalaite ja polville omanlaisensa laite. Voisiko lihasten huolto olla näin helppoa? Saako hankkimalla kaikki nuo laitteet lihaksensa kuntoon ja oikein hyvään timmiin? No ehkä ei.

Lihasten huolto on periaatteessa helppoa, mutta se vaatii jatkuvaa aktiivisuutta henkilöltä. On myös muutama perusasia, jotka kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee lihastensa huoltamista joko ennen kuin ne ovat jumissa tai viimeistään silloin. Lihasten jumiutuminen on nimittäin merkki siitä, että lihasten käyttö ei ole ollut optimaalisinta tai niiden huoltaminen on jäänyt tekemättä.

Perusasia numero yksi on, että lihaksistonsa kunnosta tulee huolehtia ja paras tapa siihen on aktiivinen liikkuminen. Lihaksisto pysyy kunnossa kun sitä käyttää. Liikkuminen on luonnollinen tapa käyttää lihaksistoaan ja liikkuminen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että kävelee, juoksee, pyöräilee, kantaa, taivuttelee, kumartuu ja ojentaa kehoaan säännöllisesti. Sen sijaan seisominen skuutin päällä tai istuminen jatkuvasti sohvan nurkassa ei ole aktiivista liikkumista. Lihakset on tarkoitettu käytettäviksi.

Toinen perusasia on se, että lihaksisto tarvitsee myös lepoa. Aktiivinen liikkuminen ei tarkoita, että laiminlyödään palautuminen. Lihas tarvitsee rasitusta, mutta sen vastapainoksi lihaksille tulee antaa aikaa palautua ennen uutta rasitusta. Hyvä tasapaino näiden kahden välillä auttaa pitämään lihaksiston hyvässä kunnossa.

Lihaksiston käyttämättömyys johtaa pikku hiljaa siihen, että lihasmassa pienenee ja mahdollisesti lihasten tilalle tulee rasvaa. Ihmisen käyttämä ruokavalio vaikuttaa suuresti lihas/rasva -tasapainoon. Jos lihasmassa pienenee, voi siitä olla seurauksena myös muita elimistön epätasapainotiloja, kuten mm. sokeritasapainon heittely, tuki-ja liikuntaelimistön vaivat, tasapainokyvyn heikkeneminen sekä verenkiertoelimistön sairaudet. Elimistö on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen.

LIhasjumien poistaminen ja ehkäisy
Koulutettu hieroja arvioi lihasten kuntoa tunnustelemalla

Hieromalaite vai hierojalla käynti

Palataanpa noihin hieromalaitteisiin ja niiden käyttökelpoisuuteen. En halua väheksyä sitä, että jollakin yksittäisellä laitteella voisi saada hetkellisen helpotuksen vaivaansa, mutta lihaksiston kunnon selvittäminen ja siitä huolehtiminen on hieman moniulotteisempi asia kuin nopeasti tulee mieleen. Usein käy myös niin, että jokin laite, jonka hankkii johonkin tarkoitukseen, jää lopulta käyttämättömänä kaapin nurkkaan. Siellä se ainakaan auta yhtään.

Lihaksen jumiutuminen johtuu useimmiten siitä, että lihaksen kuormitus on ollut suurta, mutta lihaksen venyttely tai lämmittely etukäteen on jäänyt tekemättä. Lihakseen on päässyt kertymään lihastyön seurauksena kuona-aineita, jotka eivät ole poistuneet normaalisti nestekierron myötä. Toki ne poistuvat ajan kanssa, mutta kuona-aineiden poistumista voidaan myös nopeuttaa ulkoisin keinoin.

 

Hieronta edellyttää tietoa kehon toiminnasta

Jos verrataan ulkoisina keinoina jotain hieromalaitetta ja koulutetun hierojan tekemää hierontaa, niin erot ovat hyvin selkeät. Mikään laite ei tunnista eri lihaksia tai lihasryhmiä, ei osaa päätellä, missä kohdassa lihakset ovat jumissa, eikä osaa suunnitella oikeanlaista hierontaa ko. tilanteeseen. Laite toimii mekaanisesti ja sen moottori hieroo juuri siitä kohtaa, mihin käyttäjä sen asettaa. Koulutettu hieroja kykenee erottamaan sormillaan eri lihakset ja pystyy lihasta tunnustelemalla päättelemään, onko lihas rentona vai onko siinä kireyksiä. Koulutettu hieroja osaa myös suunnitella hieronnan ja käyttämänsä hierontaotteet niin, että lihasten kireydet on mahdollista saada poistettua. Myös hierottavan tilanne on osattava huomioida esimerkiksi urheiluhieronnassa, jossa on erityisen tärkeää osata valita oikeat hierontaotteet suhteessa valmennussuunnitelmaan. On myös tilanteita, joissa lihaksen hierominen pahentaa tilannetta, esimerkiksi lihakseen osuuneen iskun tai kaatumisen seurauksena voi tulla akuutti lihasvaurio, jolloin sitä lihasta ei pidä lähteä hieromaan tuoreeltaan. On myös kymmenkunta muuta tilannetta, jolloin yksittäistä lihasta tai muutakaan lihasta ei pidä hieroa ja koulutettu hieroja osaa tunnistaa nämä kaikki erikoistilanteet.

Lihasjumien poistaminen ja ehkäisy on kaiken kaikkiaan huomattavasti edullisempaa koulutetun hierojan tekemänä kuin ostaa kaikki mahdolliset vempaimet kotiinsa. Lopputulos on varmasti parempi henkilön itsensä kannalta. Eikä pidä unohtaa, että hierontalahjakortti on myös mainio lahjaidea henkilöille, joilla on jo kaikkea. Sen voi ostaa myös itselleen.