Kehon liikkuvuudesta

Oman kehon liikkuvuus on yksilöllinen juttu. Liikkuvuudella tarkoitan tässä sitä, miten hyvin vartalo taipuu erilaisiin asentoihin ja miten joustavaa vartalon käyttö on. Toisilla meistä kroppa on venyvä ja joustava, toisilla taas runko on kankea ja huonosti taipuva. Voiko liikkuvuutta lisätä? Kyllä voi.

Kehon liikkuvuudesta

Monipuolinen liikunta edesauttaa kehon toiminnallisuuden ylläpitoa. Jos istut vain kotisohvalla televisiota katsellen, kehosi liikkuvuus  huononee staattisen istuma-asennon johdosta. Sen huomaa hyvin, jos on istunut pitkään paikallaan ja yrittää nousta ylös, niin nousu on aluksi kankeaa ja tuntuu, ettei saa millään itseään liikkeelle. Sen sijaan, jos on tapana harrastaa jollain tavalla liikuntaa, on kehokin mukautuvampi ja staattinen paikallaanolo ei niin herkästi johda vartalon nivelten ja jänteiden kangistumiseen.

On olemassa monia tiettyjä liikuntamuotoja, jotka parantavat kehon liikkuvuutta ja ensimmäiseksi niistä tulee mieleen tanssiminen. Siinä vartalon taivuttelu, erilaiset lantion kierrot, selän ja keskivartalon kiertoliike sekä jalkojen ja käsien koordinaatio paranevat. Jos vielä pystyy tanssimaan musiikin tahdissa, niin myös aivojen ja kehon rytmitaju kehittyvät. Toki moni muukin liikuntamuoto parantaa koordinaatiota, mm. pallopelit ovat hyvä esimerkki lajeista, joissa aivojen, silmien, kuulon ja koko kropan keskinäinen koordinaatio pitää olla hallinnassa. Pallopeliksi en niinkään laske golfia, vaikka sen harrastajat muistavatkin aina mainita, että se on lajina hyvää kuntoilua. Tiedä sitten, kun en itse (vieläkään) pelaa golfia.

Oman kehon liikkuvuus on yksilöllinen juttu

Oman kehon liikkuvuus on yksilöllinen juttu, mutta liikkuvuutta voi tosiaan lisätä iästä huolimatta. Se kyllä edellyttää päivittäistä harjoittelua ja kropan venyttelyä eri asentoihin. Jooga ja Pilates ovat käsittääkseni hyviä keinoja lisätä oman kehon joustavuutta ja koordinaatiota. En ole itsekään vielä ehtinyt kokeilla näitä, mutta ajatus on, että jonain päivänä kyllä menen mukaan. Hieronta auttaa sillä tavalla, että hieronnassa lihaksia pyritään rentouttamaan, jolloin lihas ei olisi tai jäisi jännittyneeseen tilaan.

Miksi sitten pitäisi olla joustava ja kropan pitäisi taipua? Yksinkertaisesti siksi, että kun ikää tulee lisää, lihasvoima vähenee ja luustokin pakkaa heikkenemään. Etenkin lihaksiston massan pieneneminen voi aiheuttaa tasapainon huononemista ja kun tähän lisätään vielä monilla sairaudet, niin lopputuloksena voi olla oman kehon huono hallinta. Se taas voi aiheuttaa kaatumisia ja sen seurauksen on yleensä luunmurtumia. Jos vartalo on mahdollisimman taipuisa ja on harjoitellut koordinaatiota, ei kaatuminenkaan välttämättä ole niin kohtalokasta, koska henkilö saattaa osata kaatua ”pehmeästi”.

Keho on luotu liikkuvaksi ja hyvissä käsissä kehon myös saa liikkuvaksi. Katso Hieronta ja kehon huolto

Lue lisää kehon liikkuvuudesta:

https://tikis.fi/lifestyle-miehet/liikkuvuus-kehomme-tarkea-ominaisuus/

https://www.kasvaurheilijaksi.fi/ominaisuustesti/esittely/liikkuvuus

https://www.terve.fi/artikkelit/liikkuvuustestit