Liikkuvaksi logo

Jalkaongelmia?

Käykö sinulle joskus tai usein niin, että ripeästi kävellessä tai juostessa säären etuosa alkaa vaivata ja nilkan yläpuolella tai säären puolessavälissä tuntuu kipua? Jos olet perusterve, nuorehko etkä tupakoi, kyse voi olla ahtaista lihasaitioista sääriluun ja etumaisen säärilihaksen välissä. Ahtautunut tila syntyy, kun säären lihaksia rasitetaan voimakkaasti ja lihastyön johdosta lihaksen ja luun välinen tila pienenee. Syy on siis normaaliin fysiologiaan liittyvä tilanne, joka korjaantuu itsestään, kun rasitus jalassa vähenee. Se on toki kiusallista, että juokseminen tai nopea kävely ei aina onnistu.

Jalkojen hieronnassa käydään läpi myös lihasaitioita itse lihasten hieronnan ohella ja sillä tavalla voidaan helpottaa lihaksen ja luun välisen tilan ahtautta. Hieronta-aika on hyvä varata.

Jos kärsit mainitusta vaivasta tai muuten kävellessä jalat eivät salli kävelyn jatkamista, kävely on katkonaista ja pitää pysähdellä, on erittäin suositeltavaa, että käyt ensin lääkärissä, jotta mahdolliset muut syyt saadaan poissuljettua.

Säären kipu -asiasta lisää Terveyskirjastossa